Bezglutenowe tartaletki z musem z zielonego groszku i nerkowców podane z jajem przepiórczym i ziołami


Coraz bliżej święta i pewnie niektórzy wpadają już w świąteczną panikę co przygotować by nakarmić i zachwycić zapowiedzianych już gości. Wpadłam na pomysł by zrobić wytrawne tartaletki z musem z zielonego groszku i nerkowców. Dodatek orzechów sprawił, że mus stał się bardzo kremowy. W Wielkanoc nie może też zabraknąć jajek, dlatego na wierzchu wylądowały przepiórcze jajeczka i świeże zioła. Piękne, pyszne i łatwe w przygotowaniu.

To już ostatni przedświąteczny post dlatego życzę Wam wszystkim smacznych i wesołych Świąt!

bezglutenowe tartaletki z musem z zielonego groszku i nerkowców z jajkiem przepiórczym_wm

Składniki:

Tartaletki:

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki mąki gryczanej

szczypta soli

1 jajo

50 g + 1 łyżka zimnego masła

Mus:

100 g nerkowców

1 szklanka mrożonego zielonego groszku

sól

pieprz

Do podania:

jaja przepiórcze ugotowane na twardo, rzeżucha, szczypiorek, koperek, świeżo mielony kolorowy pieprz

Przygotowanie:

Składniki na kruche ciasto zagniatamy i odstawiamy na chwilę do lodówki. Groszek gotujemy do miękkości. Nerkowce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Foremki na muffiny wykładamy ciastem i pieczemy w 180 stopniach przez 13 minut. Nerkowce blendujemy na gładki krem dodając wodę, w której się moczyły, następnie dodajemy ugotowany groszek i jeszcze raz blendujemy. Mus doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy do upieczonych tartaletek. Na wierzchu układamy przecięte na pół jaja przepiórcze, szczypiorek, rzeżuchę, koperek i oprószamy kolorowym pieprzem.


Dodaj komentarz