Pieczywo owsiano-gryczane


Od momentu urodzenia córki nie mam czasu na pieczenie chlebów tradycyjnych, zresztą nie jestem w stanie zjeść całego bochenka nawet przez tydzień, dlatego takie cienkie pieczywo, które mogę przygotować w 25 minut jest dla mnie najlepszym rozwiązaniem. Taka porcja pieczywa wystarcza mi na 2-3 dni (nie jadam dużo), a gdy zabraknie bardzo szybko można przygotować świeżą porcję. Pieczywo jest miękkie, ale gdy rozsmarujemy je cieniej na blaszce lub gdy będziemy piec dłużej otrzymamy chrupką wersję. Chlebek jest idealny do kanapek czy jako dodatek do sałatek i innych dań.

parzone pieczywo owsiano-gryczane_wm

Składniki:

1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej

1 łyżka łuski babki jajowatej

szczypta soli

3/4 szklanki wrzątku

1/2 szklanki mąki gryczanej

1/2 szklanki zimnej wody

Przygotowanie:

Mąkę owsianą, łuskę babki jajowatej i szczyptę soli zalewamy wrzątkiem i mieszamy. Powstanie nam gęste kleiste ciasto, dosypujemy do niego mąkę gryczaną i dolewamy zimnej wody. Dokładnie mieszamy, by powstała gęsta masa. Ciasto rozcieramy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na około 3 mm grubości. Pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Jeśli ciasto będzie cieńsze lub będziemy je piec dłużej otrzymamy chrupkie pieczywo.


Dodaj komentarz