Bezglutenowy biszkopt z rabarbarowym curdem


Myślałam, że w tym miesiącu uda mi się opublikować więcej przepisów, ale zmiany pogody, skoki rozwojowe i inne rzeczy uniemożliwiają mi nawet ugotowanie czegoś ciekawego na obiad.Takie uroki macierzyństwa. :) Na szczęście mam dla Was przepis na to pyszne i dawno zjedzone ciasto. Rabarbarowy curd z owsianym biszkoptem. Poezja!

biszkopt bezglutenowy z kremem rabarbarowym curdem_wm

Składniki:

Biszkopt:

1/4 szklanki ksylitolu

3/4 szklanki bezglutenowej mąki owsianej

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

5 jaj

Rabarbarowy curd:

430 g rabarbaru

4 jaja

2 żółtka

50 g miękkiego masła

8 łyżek ksylitolu

Przygotowanie:

Przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, porcjami dodajemy ksylitol, a następnie żółtka. Na sam koniec wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Pieczemy 25-30 minut w 165 stopniach. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i spuszczamy biszkopt na podłogę, by nie opadł.

Rabarbarowy curd: rabarbar kroimy na kawałki i dusimy pod przykryciem aż zmięknie (można go podlać odrobiną wody, żeby się nie przypalił). Ksylitol mielimy na puder, następnie łączymy go w rondelku z jajkami i żółtkami i całą masę podgrzewamy na małym ogniu cały czas intensywnie mieszając. Następnie dodajemy masło i uduszony rabarbar. Mieszamy intensywnie aż uzyskamy gęsty krem a masa się zagotuje.

Biszkopt przekrawamy na dwie części, każdą z nich nasączamy wodą z sokiem z cytryny, a następnie przekładamy ciasto kremem (między ciastem i na wierzch). Ciasto przechowujemy w lodówce.


Dodaj komentarz