Duszony bób z warzywami


Na świeży bób z wytęsknieniem czekam cały rok, a potem jem przez miesiąc prawie codziennie by się nasycić. Gotowany bób kojarzy mi się z dzieciństwem, latem i beztroską. Pierwsze kupione w tym sezonie woreczki bobu zjadłam zwyczajnie ugotowane, ale teraz przyszedł czas na zabawę w kuchni:) Udusiłam bób z warzywami. Powstało takie jakby leczo z bobem i pieczarkami w lekkim, pomidorowym sosie. Naprawdę dobre!

bób duszony w warzywach_wm

Składniki:

0,5 kg bobu

olej kokosowy do smażenia

2 łyżeczki suszonego lubczyku

1/2 łyżeczki tymianku

1/2 łyżeczki mielonej kozieradki

pieprz

sól

1/2 czerwonej papryki

1/2 żółtej papryki

2 czerwone cebule

2 ząbki czosnku

2 pomidory malinowe

4 pieczarki

Przygotowanie:

Rozgrzewamy dużą patelnię o grubym dnie np. stalową, rozpuszczamy olej kokosowy dodajemy bób i przyprawy. Dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Paprykę kroimy w paski, cebule w pióra, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do bobu, gdy ten lekko zmięknie. Na koniec dodajemy pokrojone pieczarki i pomidory. Dusimy pod przykryciem aż pomidory się rozpadną i powstanie sos. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ryżem.


Dodaj komentarz