Pomidory faszerowane fetą i szpinakiem zapiekane w soczewicy z warzywami


Lato rozpieszcza nas nie tylko piękną pogodą, ale też kolorami i smakami. Można już kupić pyszne malinowe pomidory, postanowiłam je więc nafaszerować świeżym szpinakiem z ogródka mojej mamy z dodatkiem czosnku i odrobiny i fety. Lekkie pomidory z sycącą soczewicą stanowią idealne, letnie danie.

pomidory faszerowane szpinakiem i fetą zapiekane w soczewicy z warzywami_wm

Składniki:

2 czerwone cebule

2 pory (biała część)

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

1/2 łyżeczki tymianku

pieprz

sól olej kokosowy

3/4 szklanki czerwonej soczewicy

3 pomidory malinowe

1 łyżka masła

2 ząbki czosnku

2 garści szpinaku

1 łyżka pokruszonej fety

natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym wraz z solą i pieprzem. Gdy zmięknie dodajemy posiekany por. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Z pomidorów odcinamy górne części, a następnie wydrążamy gniazda nasienne, solimy w środku i odstawiamy „do góry nogami” by obciekły. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szpinak, a na koniec fetę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do uduszonych warzyw dodajemy ugotowaną soczewicę i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Soczewicę z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego, pomidory wypełniamy szpinakiem, przykrywamy czapeczką i układamy na soczewicy. Pieczemy bez przykrycia około 15 minut w 200 stopniach.


Dodaj komentarz