Sałatka z nektarynką, kaszą jaglaną, migdałami i miętowym dressingiem


W przyszłym tygodniu zaczyna się lato! Okres zajadania lekkich sałatek i trzech surówek do obiadu :D Ja też przerzuciłam się na sałatkowe lunche i kolacje i oto przepis na jedną z nich. Sałatka na listkach botwinki z nektarynką, kaszą jaglaną, migdałami i miętowym dressingiem. Dzięki dodatkowi kaszy na pewno nie będziecie po niej głodni, a mięta z soczystą nektarynką wspaniale orzeźwi w upalny dzień.

sałatka z botwinki z nektarynką i miętowym dressingiem_wm

Składniki na 1 porcję:

garść botwinki

1 twarda nektarynka

1/4 czerwonej cebuli

5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej szczypta cynamonu

2 łyżki płatków migdałowych

1 łyżeczka oleju kokosowego

Dressing:

2 gałązki świeżej mięty

3 łyżki dobrej oliwy z oliwek

1 łyżeczka octu jabłkowego

1 łyżeczka płynnego miodu/syropu z agawy

sól himalajska lub kłodawska

pieprz

Przygotowanie:

Na talerzu układamy liście botwinki, cząstki nektarynki i półplasterki cebuli. Kaszę jaglaną podsmażamy na oleju kokosowym, dodajemy szczyptę cynamonu i migdały. Listki mięty drobno siekamy, a następnie przekładamy do moździerza, dodajemy oliwę, sól, pieprz, ocet oraz miód i ucieramy na gładki sos. Kaszę jaglaną lekko studzimy i nakładamy na botwinkę, sałatkę polewamy miętowym dressingiem i możemy jeszcze posypać dodatkowo płatkami migdałów.


 

Dodaj komentarz