Smażona ciecierzyca


Ciecierzyca jest moim ulubionym strączkiem! Można z niej przygotować prawie wszystko zresztą podobnie jak z fasoli, ale moim zdaniem smak ciecierzycy jest od tamtej szlachetniejszy. By wyczarować z niej pyszny obiad wystarczy podsmażyć trochę warzyw, dodać świeże zioła, doprawić i gotowe. Do ugotowanej ciecierzycy dodałam paprykę, cebulę i orzechy laskowe, serwowałam z pieczonymi marchewkami i potartym, świeżym ogórkiem z dodatkiem cytryny i kopru. Sycące, zdrowe i pyszne!

Ciecierzyca z warzwami

Składniki:

1 szklanka suchej ciecierzycy (nie używam i nie polecam tej z puszki ze względu na zawartość aluminium)

1/2 białej cebuli

1/4 żółtej papryki

1/2 pęczka koperku

1/2 pęczku natki pietruszki

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki grubo zmielonych orzechów laskowych

pieprz

sól

olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na noc, następnego dnia gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy( ja zawsze solę  i pieprzę warzywa podczas smażenia), gdy zmiękną dodajemy ugotowaną ciecierzycę, posiekany koperek oraz natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Na sam koniec dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy.


Dodaj komentarz