Bezglutenowe pizzerinki z pomidorem i czosnkiem niedźwiedzim


Czasem nachodzi mnie ochota na domową pizzę, ale gdy nie mam zbyt wiele czasu na duszenie warzyw i robienie sosów wybieram wersję znacznie szybszą czyli pizzerinki. Zamiast sosu koncentrat pomidorowy, na wierzch możemy położyć to, co lubimy, ja wybrałam pomidora i czosnek niedźwiedzi. Ciasto za sprawą mąki kasztanowej ma ciekawy, lekko słodkawy smak, a gorące, polane oliwą z listkami świeżej bazylii to po prostu pychota!

bezglutenowe pizzerinki z pomidorem i czosnkiem niedźwiedzim_wm

Składniki na 6 sztuk:

200 g mąki ziemniaczanej

100 g mąki gryczanej

100 g mąki kasztanowej

3,5 g suchych drożdży

2 jaja

100 g masła

1/2 łyżeczki soli

200 ml ciepłej wody

ok. 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego

1-2 pomidory malinowe

2 łyżki czosnku niedźwiedziego

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i dodajemy do suchych składników wraz z jajkami i wodą. Mieszamy łyżką by wszystko się połączyło. Odstawiamy do wyrośnięcia. Na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy po porcji ciasta, a następnie każdą pizzerinkę smarujemy łyżeczką koncentratu pomidorowego, nakładamy kilka plastrów pomidora i obsypujemy czosnkiem niedźwiedzim. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Nawet na drugi dzień koniecznie po uprzednim podgrzaniu w piekarniku smakują wspaniale!


Dodaj komentarz