Duszona młoda kapusta z marchewką i papryką


Ta kapusta spędziła w kuchni trzy dni zanim wymyśliłam co z niej zrobić. Lubię gotowaną, młodą kapustkę, ale jest dla mnie trochę zbyt jałowa. Co innego kapustka duszona z dużą ilością ziół i innymi warzywami. Do tego idealnie pasują młode ziemniaki i mnóstwo koperku!

duszona młoda kapusta z marchewką i papryką_wm

Składniki:

1 młoda kapusta

olej kokosowy

1 łyżeczka białej gorczycy

1 łyżeczka asafetidy lub kozieradki

1 łyżeczka suszonego lubczyku

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego

sól, pieprz

2 młode marchewki

1/4 czerwonej papryki

1 łyżeczka sosu tamari

1 pęczek koperku

Przygotowanie:

W głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy przyprawy i chwilę przesmażamy. Kapustę grubo siekamy i wrzucamy na rozgrzany olej, dusimy pod przykryciem często mieszając aż zmięknie. By kapusta się nie przypaliła można ją podlać odrobiną wody. Marchew obieramy a następnie za pomocą obieraczki tworzymy długie marchewkowe wstążki. Paprykę kroimy w kostkę. Warzywa dorzucamy do kapusty i dusimy aż zmiękną. Na koniec doprawiamy sosem tamari i ewentualnie solą i pieprzem. Dodajemy posiekany koperek. Podajemy z młodymi ziemniaczkami.


Dodaj komentarz