Komosa ryżowa z bobem i cukinią


Odkąd na straganach pojawił się bób, a potem zielony groszek jadam je codziennie jako przekąskę lub wykorzystuję do przygotowania obiadu. Preferuję szybkie obiady z patelni by móc jak najwięcej czasu poświęcać córce. Tym razem na patelnię trafiła kolorowa komosa ryżowa, groszek, bób i zielona cukinia. Latem na moim talerzu nie może także zabraknąć świeżych ziół, dlatego dorzuciłam mnóstwo koperku, natki pietruszki oraz miętę i bazylię. Maksymalnie zielono, szybko, a przede wszystkim smacznie!

komosa ryżowa z groszkiem, bobem cukinią i ziołami_wm

Składniki na 2 porcje:

1/2 szklanki komosy ryżowej (u mnie biała i czerwona)

1/2 cukinii

250 g ugotowanego bobu

1/3 szklanki ugotowanego zielonego groszku

olej kokosowy

1 łyżka masła (opcjonalnie)

2 ząbki czosnku

1/2 pęczka natki pietruszki

1 pęczek koperku

1 garść listków świeżej bazylii

1 garść listków świeżej mięty

pieprz

sól

1 łyżeczka soku z limonki

Przygotowanie:

Komosę zalewamy szklanką wody i gotujemy z odrobiną soli aż wchłonie całą wodę. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i masło (dla smaku), wrzucamy roztarty z solą czosnek, półplasterki cukinii, ugotowany groszek i bób (ja obrałam ze skórki, ale skórki zjadłam:)). Chwilę przesmażamy. Natkę pietruszki, miętę, koperek i bazylię drobno siekamy. Do przesmażonych warzyw dodajemy komosę ryżową, posiekane zioła i sok z limonki. Mieszamy i gotowe!


Dodaj komentarz