Placki z mąki z ciecierzycy z kurkami


Wracam do gotowania po krótkim urlopie! Wczasy z opcją pełnego wyżywienia są super, ale ja jestem stanowczo zbyt wymagająca na coś takiego. Zachowywałam się na nich jak krytyk kulinarny :) . Nic nie poradzę na to, że mam taką zasadę , iż jedzenie ma być zdrowe i smaczne, a nie czasem zdrowe, czasem smaczne, a czasami ani jedno ani drugie.  Mam więc dla Was przepis na zdrowe i pyszne placki z mąki z ciecierzycy z dodatkiem przepysznych, duszonych kurek. Z sałatą w śmietanie lub mizerią smakują bosko!

bezglutenowe wegańskie placki z mąki z ciecierzycy z kurkami_wm

Składniki na 5 średnich placków:

1 szklanka mąki z ciecierzycy

1 szklanka wody

szczypta soli

1/2 dużej ugotowanej kalarepy (można zastąpić ziemniakiem, pietruszką, marchewką)

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

opcjonalnie ulubione zioła

masło klarowane/olej kokosowy do smażenia

300 g kurek

1 biała cebula

sól kłodawska/ himalajska

pieprz

masło klarowane/olej kokosowy

do podania natka pietruszki, koperek

Przygotowanie:

Mąkę zalewamy wodą, dokładnie mieszamy by nie było grudek i odstawiamy na noc do lodówki. Kalarepę ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do ciasta wraz z solą i pietruszką. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy placki na złoty kolor. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle, następnie dodajemy kurki i chwilę dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z placuszkami i posypujemy natką pietruszki lub koperkiem.


Dodaj komentarz