Tagliatelle marchewkowo-cukiniowe z awokado, groszkiem i świeżymi ziołami


Dawno nie zrobiłam tak szybkiej i tak pysznej obiadokolacji. Lekki warzywny makaron zrobiony z cukinii i młodej marchewki, do tego awokado i zielony groszek, do którego obierania od kilku dni codziennie zaganiam męża :) . Minimum przypraw: pieprz , sól, czosnek i  świeże zioła: mięta oraz bazylia. Palce lizać!

tagliatelle z cukinii i marchewki z awokado i groszkiem_wm

Składniki:

1 średnia cukinia

2 młode marchewki

1 ząbek czosnku

1/2 szklanki ugotowanego groszku

1 awokado

olej kokosowy do smażenia

1 łyżeczka soku z cytryny

świeżo mielony pieprz

sól himalajska lub kłodawska

świeża bazylia

świeża mięta

Przygotowanie:

Marchew obieramy, a następnie za pomocą obieracza robimy makaron. Tak samo postępujemy z cukinią (aż do nasion). Czosnek rozcieramy z solą w moździerzu, następnie podsmażamy go na oleju kokosowym, awokado ścieramy na tarce o grubych oczkach lub jeśli jest miękkie rozgniatamy widelcem dodajemy na patelnię wraz z groszkiem chwilę smażymy. Dodajemy makaron, sól i pieprz. Smażymy aż cukinia lekko zmięknie. Marchewka pozostanie chrupiąca. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem oraz listkami mięty i bazylii.


Dodaj komentarz