Zupa brzoskwiniowa z biszkoptowymi grzankami o smaku cynamonu


Lato nas nie rozpieszcza dlatego warto rozpieszczać się samemu na przykład słoneczną, brzoskwiniową zupą. Zupa niezwykle prosta, ale najważniejszą rolę odgrywają tu grzanki przyrządzone z kasztanowego ciasta biszkoptowego, podsmażone na maśle z cynamonem i wiórkami. Taką zupę można śmiało wcinać na śniadanie lub jako lekką przekąskę czy kolację.

Zupa brzoskwiniowa z biszkoptowymi grzankami z cynamonem bez glutenu_wm

Składniki na 3 porcje:

6 dojrzałych brzoskwiń

2 szklanki wody

4 goździki

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

2 łyżki cukru trzcinowego/erytrolu (opcjonalnie)

Grzanki:

3 jaja

1 łyżka cukru trzcinowego/erytrolu

4 łyżki mąki kasztanowej

50 g masła

2 łyżki trzcinowego cukru

1/2 łyżeczki cynamonu

2 łyżki wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, cukier i na sam koniec mąkę kasztanową. Rozsmarowujemy masę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 8 minut w 180 stopniach. Brzoskwinie obieramy i kroimy na średniej wielkości kawałki. W garnku zagotowujemy wodę z goździkami i cukrem z wanilią, dodajemy brzoskwinie i chwilę gotujemy. Upieczony biszkopt kroimy w równą kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, cynamon i wiórki, chwilę smażymy. Dorzucamy kostkę biszkoptową i dokładnie mieszamy by wchłonęła masło. Podajemy z ciepłą zupą.


Dodaj komentarz