Mocno czekoladowe ciacho z jagodami i daktylami


Ponieważ po raz kolejny kupiłam średnio świeże jagody postanowiłam je wykorzystać w cieście. Jak zwykle bardzo szybkim w przygotowaniu. Od jakiegoś czasu stosuję w kuchni tylko surowe, nieprzetworzone kakao. Nie jest ono tak gorzkie jak to palone i bardzo, ale to bardzo mocno smakuje prawdziwą czekoladą. Co do wartości odżywczych to oczywiście nie ma co porównywać do kakao przetworzonego- surowe jest mega zdrowe!Ciacho jest mega czekoladowe w smaku, kleiste jak typowe brownie, a do tego jeszcze pełne jagód i daktyli. Najlepiej smakuje schłodzone w lodówce.

bezglutenowe paleo ciasto czekoladowe z jagodami_wm

Składniki na kwadratową blachę:

6 jaj

125 g miękkiego masła

1/3 szklanki cukru trzcinowego/erytrolu

1 szklanka suszonych daktyli

6 łyżek SUROWEGO kakao

1 szklanka mąki kasztanowej

1/2 szklanki wiórków kokosowych

200 g jagód

Przygotowanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Jaja ucieramy z masłem i cukrem/erytrolem, następnie dodajemy mąkę, wiórki i surowe kakao i chwilę miksujemy. Na sam koniec dodajemy odcedzone daktyle i jagody, mieszamy łyżką i wykładamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Najlepiej smakuje schłodzone w lodówce.


Dodaj komentarz