Smażona fasolka szparagowa z marchewką na ostro


Fasolka szparagowa to obowiązkowy dodatek do obiadu w sezonie letnim! Osobiście nie lubię mrożonej fasolki, szczególnie zielonej, dlatego jadam ją tylko latem. Kiedy znudzi mi się taka z wody to kombinuję i powstają takie fantastyczne przepisy. Tą przystawką zachwycał się nawet mój mąż, który jeśli chodzi o warzywa jest baaardzo wybredny. Fasolka jest mocno czosnkowa, lekko pikantna, z ziołową nutą. Pycha!

smażona fasolka szparagowa na ostro_wm

Składniki:

4 marchewki

ok. 300 g zielonej fasolki szparagowej

olej kokosowy do smażenia

2 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki harrisy

1/2 łyżeczki suszonego koperku

1/2 łyżeczki suszonego lubczyku

1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego

sól

Przygotowanie:

Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną marchew, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy. Następnie dorzucamy fasolkę, przykrywamy przykrywką i dusimy aż fasolka zmięknie co jakiś czas mieszając.


Dodaj komentarz