Carpaccio z kalafiora


Kalafior to niesamowicie pyszne warzywo dające mnóstwo kulinarnych możliwości. Do tej pory jednak nie wpadłam na pomysł  by zrobić z niego carpaccio!Bardzo lubię surowy, chrupiący kalafior więc z pewnością zrobię to danie jeszcze kilka razy póki sezon trwa.  Carpaccio z kalafiora smakuje wybornie, a dodatkowo jest dietetyczne i zdrowe.

carpaccio z kalafiora_wm

Składniki:

1/4 kalafiora

1 ząbek czosnku

2 łyżki uprażonych pestek dyni

2 łyżki oleju lnianego

1 łyżka octu jabłkowego

2 łyżki wody

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

sól himalajska bądź kłodawska

świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Kalafior zalewamy wrzątkiem i na chwilę odstawiamy. Następnie kroimy kalafior na cienkie plastry. Plastry uda się uzyskać tylko z tych części, gdzie różyczki łączą się z łodygami. Resztę można wykorzystać do sałatki. Najlepszy efekt byłby przy użyciu krajalnicy, ale jeśli nie macie możecie tak jak ja użyć ostrego noża. Olej lniany mieszamy z wodą i octem jabłkowym, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, pieprz i sól. Plastry kalafiora zalewamy dressingiem  i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Przed podaniem carpaccio posypujemy pestkami dyni, natką pietruszki i oprószamy świeżo mielonym pieprzem.


Dodaj komentarz