Ciastka cynamonowo-karobowe z ciecierzycy


Dawno nie było zdrowych słodyczy więc tadaam! Pyszne, mięciutkie ciasteczka dla wyjątkowych łasuchów, bo wyszły mega słodkie. Takie ciasteczka można śmiało wcinać na śniadanie z jogurtem naturalnym albo jako deser do kawy czy herbaty. Młodzieży można zapakować jako słodką przekąskę do szkoły, a samemu zabrać do pracy. Ciasteczka nie zawierają cukru, glutenu, nabiału i jaj, a także kakao więc są świetną alternatywą dla alergików.

bezglutenowe wegańskie ciastka z ciecierzycy z karobem_wm

Składniki na około 25 sztuk:

2 szklanki ugotowanej ciecierzycy

150 g suszonych daktyli

12 suszonych śliwek

100 g wiórków kokosowych

2 łyżki karobu

1/2 łyżeczki cynamonu

woda z moczenia owoców

Przygotowanie:

Daktyle i śliwki zalewamy wrzątkiem, a następnie odstawiamy na chwilę by namokły. Do blendera wrzucamy ciecierzycę namoczone i odsączone śliwki i daktyle, wiórki, karob i cynamon, wlewamy odrobinę wody z moczenia i blendujemy na gładką masę. Dolewamy tyle wody z moczenia owoców, aby ciasto było na tyle gęste by łatwo można było formować je w kule wielkości orzecha włoskiego. Następnie te kule rozgniatamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można jeszcze docisnąć widelcem). Pieczemy ok.23 minut w 180 stopniach.


Dodaj komentarz