Ziemniaki smażone z papryką i fasolką szparagową


Przeglądając swoje dotychczasowe przepisy opublikowane na blogu z przykrością stwierdziłam, że nie ma tu żadnych z moich ukochanych smażonych ziemniaków. A mam takich kilka rodzajów. Smażone ziemniaki z duszonymi warzywami to danie, które nigdy mi się nie nudzi. Nawet, gdy już zjem obiad, a trochę jeszcze zostanie na patelni to wyjadam tak długo dopóki nic nie zostanie. Do smażonych ziemniaków obowiązkowo podaję surówki ze świeżych lub kiszonych warzyw można też podać je z sadzonym jajkiem, a mięsożercom zaserwować np. z kotletem. Proste i bardzo uniwersalne danie. W dodatku to świetny sposób na pozostałe z poprzedniego dnia ugotowane ziemniaki. Bierzcie przepis i dzielcie się nim z innymi!:)

ziemniaki ze smażoną papryką, fasolką szparagową i cebulą_wm

Składniki:

1 i 1/2 czerwonej papryki

1 czerwona cebula

1 garść żółtej fasolki szparagowej

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka suszonego koperku

1 łyżeczka suszonego lubczyku

1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego

ok. 0,5 kg ugotowanych ziemniaków

olej kokosowy

pieprz

sól himalajska i kłodawska

do podania świeże zioła: koperek, natka pietruszki, mięta

Przygotowanie:

Rozpuszczamy olej na patelni, następnie dodajemy przyprawy i paprykę pokrojoną w paski. Czosnek rozgniatamy i wraz z pokrojoną na większe kawałki fasolką oraz cebulą pokrojoną w pióra dorzucamy do podsmażonej papryki. Smażymy przez chwilę, a następnie przykrywamy przykrywką i dusimy aż warzywa zmiękną. Na sam koniec dodajemy ugotowane ziemniaki, chwilę smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy świeżymi ziołami i gotowe.


Dodaj komentarz