Bigos z liści kalafiora


Bigos z liści kalafiora dla wielu z Was pewnie brzmi dziwnie. Panie, które sprzedają w moim ulubionym warzywniaku też się dziwią, gdy proszę by nie obrywać liści, bo zwyczajnie je zjadam. Powodów by nie marnować liści nie tylko kalafiora, ale też innych jest kilka. Po pierwsze są zdrowe, po drugie pyszne, a trzeci powód to już zwyczajna ekonomia czyli po co wyrzucać coś, co można ze smakiem zjeść. Liście warzyw takich jak brokuł, kalafior czy kalarepa świetnie nadają się jako dodatek do duszonych warzyw czy gulaszy, ale można też zaszaleć i dać im główną rolę np. w bigosie! Odważysz się? :)

wegański bigos z liści kalafiora_wm

Składniki na 3-4 porcje:

liście kalafiora (około 10 sztuk)

1 cebula

200 g boczniaków

2 suszone grzyby

2 suszone śliwki

zielona część pora

masło klarowane/olej kokosowy (rafinowany) do smażenia

1/2 łyżeczki suszonego koperku

1/2 łyżeczki suszonego lubczyku

1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego

1/2 łyżeczki tymianku

1/2 łyżeczki majeranku

190 g (słoiczek) koncentratu pomidorowego

sól

pieprz

Przygotowanie:

Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło/olej i wrzucamy cebulę oraz przyprawy. Smażymy aż cebula się zeszkli. Boczniaki myjemy i kroimy w cienkie paski, dorzucamy do cebuli wraz z suszonymi grzybami i śliwkami. Liście kalafiora kroimy na około 1-centymetrowe kawałki, por również i przekładamy na patelnie. Warzywa podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem aż liście kalafiora będą miękkie. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem, kaszą lub ziemniakami.


Dodaj komentarz