Figa z makiem i dynią czyli ciasto dyniowe z figami i makiem bez użycia miksera


Wybrałam się w sobotę wieczór na samotne zakupy do marketu , by trochę naładować baterie po całym dniu z Dalią. Znalazłam tam figi w mega promocyjnej cenie, które prosiły się o to by je włożyć do koszyka. Po powrocie do domu pomyślałam, że skoro jutro niedziela to fajnie byłoby zrobić jakieś ciasto, ale ponieważ miałam wolną chwilę dopiero, gdy me dziecię zasnęło, czyli po 22.00 robot kuchenny nie wchodził w grę. Nie poddałam się jednak. Przygotowałam mus dyniowy, a z niego pyszne ciasto bez użycia miksera. Gotowe dosłownie w kilka chwil. Oczywiście, żeby nie było to klasyczne ciasto dyniowe dodałam do niego mak, a na wierzchu ułożyłam plasterki fig. Wyszło delikatnie słodkie, wilgotne i puszyste. Po prostu pyszne. Z pewnością zrobię je jeszcze nie raz.

bezglutenowe ciasto z dynią figami i makiem bez miksera_wm

Składniki na długą foremkę:

3 jaja

3/4 szklanki puree dyniowego (u mnie z dyni muscat)

1/2 szklanki płynnego masła klarowanego

4 łyżki syropu z agawy

1 łyżka octu jabłkowego

1/2 łyżeczki sody

1/2 szklanki mielonego maku

1 łyżeczka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią ( lub ziarenka wanilii)

1/2 szklanki płatków z komosy ryżowej

1 i 1/2 szklanki bezglutenowej mąki owsianej

2 łyżki cukru trzcinowego/erytrolu

3 dojrzałe figi

Przygotowanie:

Składniki suche umieszczamy w jednej misce, w drugiej mokre. Wszystko razem łączymy i mieszamy by powstała jednolita masa. Ciasto przekładamy do foremki wyłożej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem klarowanym i wysypanej mąką. Na wierzchu układamy plasterki fig. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach.


Dodaj komentarz