Muffiny jajeczne z cebulą i jarmużem


Weekendy są super, bo odkąd nie chodzę do pracy mogę je spędzać razem z rodziną i nigdy nie jestem przed lub po nocce. To naprawdę cudowne uczucie! Weekendy są też super dlatego, że śniadanie może być trochę później niż zwykle (chociaż moja córa  i tak na co dzień wstaje późno). W sobotę i niedzielę jednak, gdy mąż zajmuje się Dalią ja mogę spokojnie przygotować pyszne śniadanie dla całej naszej trójki. I wtedy właśnie serwuję m.in. jajeczne muffiny z warzywami zamiast szybkiej jajecznicy czy jajek sadzonych. Do tej pory zawsze duszone warzywa zalewałam rozkłóconymi jajkami i muffiny zawsze opadały po wyjęciu z piekarnika. Tym razem dodałam do nich niewielką ilość ugotowanej kaszy jaglanej i po wyjęciu z piekarnika nie opadły nawet o milimetr. W dodatku w wersji z cebulą i jarmużem są naprawdę przepyszne!

muffiny jajeczne z cebulą i jarmużem_wm

Składniki na 6 sztuk:

4 jaja

2 małe cebule

garść jarmużu

3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej

masło klarowane do smażenia

pieprz

sól himalajska/kłodawska

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w gruba kostkę i smażymy na maśle, gdy zmięknie dodajemy jarmuż i jeszcze chwilę smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kaszę jaglaną i dokładnie mieszamy. Jajka wybijamy do miseczki i rozkłócamy widelcem. Do foremek na muffinki umieszczonych w specjalnej blaszce do pieczenia muffinów nakładamy podsmażoną cebulę z kaszą i jarmużem (max. do połowy wysokości), a następnie wlewamy jajka. Pieczemy ok. 12 minut w 180 stopniach. Podajemy na ciepło lub zimno.


Dodaj komentarz