Sałatka z marchewki i fenkuła na ciepło


Uwielbiam weekendy, bo wtedy mogę ze spokojem dopracowywać swoje talerze i je fotografować. Mogę też na śniadanie zjeść piękną i pyszną sałatkę przygotowywaną bez pośpiechu, bo wiem, że mąż zajmie się Dalią. Spokój jest twórczy, naprawdę! Postanowiłam popracować nad swoją estetyką kulinarną szczególnie jeśli chodzi o sałatki. Pierwsza próba i takie cudo! Jestem dumna z tego zdjęcia! A Wam jak sie podoba?

Jeśli chodzi o przedmiot zdjęcia to jest to pyszna i lekka sałatka z kwaśno-słodkim dressingiem i orzeźwiającą miętą. Świetna przekąska, przystawka czy dodatek do bardziej konkretnego posiłku.

sałatka z marchewki i fenkuła_wm

Składniki na 2 porcje:

2 marchewki

1/4 niedużej bulwy kopru włoskiego (fenkuła)

2 suszone śliwki

3 suszone daktyle

1 łyżka masła klarowanego

1/2 łyżeczki syropu z agawy

2 łyżki octu jabłkowego

2 łyżki wody

1 łyżka musztardy francuskiej

świeżo mielony pieprz

sól

świeża mięta

Przygotowanie:

Marchewki obieramy i za pomocą krajalnicy spiralnej do warzyw przygotowujemy marchewkowy makaron. Można także użyć temperówki do warzyw lub pokroić marchew w cienkie plastry, a potem wzdłuż w paski. Fenkuł kroimy w cienkie plastry. Zagotowujemy wodę w garnku, a następnie zanurzamy w niej na kilka sekund marchewkowy makaron. Tak samo postępujemy z fenkułem. Zblanszowane warzywa układamy na talerzu. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, a następnie dodajemy musztardę, pokrojone daktyle, śliwki i 1 łyżkę octu oraz syrop z agawy. Smażymy chwilę aż owoce zaczną się rozpadać, następnie dodajmy wodę i drugą łyżkę octu i od razu polewamy dressingiem sałatkę.Doprawiamy solą, pieprzem i świeżą miętą.


Dodaj komentarz