Zielona zupa z jarmużem


Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą curry, kwaśna dzięki wodzie z kiszonych ogórków, z pysznym ciągnącym się niczym makaron spaghetti jarmużem. Mniam!

zielona zupa z jarmużem wegańska_wm

Składniki:

1/2 cukinii

2 marchewki

1-2 łodygi selera naciowego

kawałek pora

1/2 selera

liście selera

łodyga brokuła

2 ziela angielskie

1 liść laurowy

olej kokosowy

1 biała cebula

1 łyżeczka czubricy zielonej

1 łyżeczka curry

1/3 łyżeczki ostrej papryki

1/2 łyżeczki chlorelli (dla koloru,opcjonalnie)

pieprz

sól

200 g jarmużu

2 łyżki sosu tamari (dodać przed dosoleniem)

ok. 6 łyżek wody z kiszonych ogórków

Przygotowanie:

Do garnka wrzucamy cukinię, korzeń brokuła, seler, marchew, por, liście selera, liście laurowe i ziele angielskie, wszystko zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu około godziny. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju wraz z czubricą, ostrą papryką i curry. Z bulionu wyciągamy marchew, resztę warzyw blendujemy (liście selera wyrzuciłam, żeby nie było włókien w zupie), marchew rozgniatamy widelcem i wrzucamy z powrotem do zupy. Jarmuż kroimy w paski i dokładamy do garnka wraz z podsmażoną cebulą. Doprawiamy solą, pieprzem i wodą z kiszonych ogórków.


Dodaj komentarz