Gulasz z boczniaków


Zatęskniłam ostatnio za bocznikami, które uwielbiam, a przez to, że prawie wszystko od jakiegoś czasu zamawiam z kooperatywy spożywczej lub lokalnego rolnika to nie chodzę do marketu, gdzie mogę je kupić. Dlatego jak ostatnio tam zawitałam to kupiłam podwójną porcję. I oto pierwszy przepis- gulasz! Taki bardzo domowy, polski, z marchewką i pasternakiem oraz mnóstwem aromatycznego majeranku. Klasyczny gulasz w wegetariańskiej wersji. Mi bardzo smakował z jaśminowym ryżem i marynowanymi ogórkami mojej mamy. Myślę, że miłośnikom tradycyjnej kuchni również zasmakuje.

wegański gulasz z boczniaków_wm

Składniki na 3-4 porcje:

4 małe marchewki

1 pasternak/pietruszka

3 małe cebule

2 ząbki czosnku

olej kokosowy/ masło klarowane do smażenia

2 ziela angielskie

1 liść laurowy

2 łyżki majeranku

1/2 łyżeczki mielonej kozieradki

pieprz

1 duże jabłko

200 g boczniaków

1 szklanka wody

200 ml przecieru pomidorowego (najlepiej domowego)

sól himalajska/kłodawska

Przygotowanie:

Na patelni o grubym dnie rozpuszczamy olej/masło, dodajemy przyprawy i pokrojone w grubą kostkę marchew, pasternak i cebule. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dusimy pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy obrane jabłko pokrojone na duże kawałki oraz boczniaki pokrojone w paski. Smażymy chwilę, a następnie wlewamy wodę i przecier i gotujemy aż jabłko się rozpadnie, a gulasz nieco zgęstnieje. Podajemy z ryżem/kaszą/ziemniakami i świeżą surówką.


Dodaj komentarz