Kasztanowe placki z jabłkiem i gruszką


Węglowodanowe śniadania to moja wielka słabość. Oduczam się jedzenia słodkich śniadań nieustannie. W większości dni w tygodniu na moim talerzu rano goszczą już jaja, ale czasami grzeszę i robię sobie takie oto pankejki. Te są zupełnie bez cukru, na gruszce i jabłku.  Ja jednak jak już grzeszę to na całego, czyli placuszki bez miodku czy dżemiku i owoców dla mnie nie istnieją. Ale Wy możecie zjeść suche. :P

placki kasztanowe z gruszką i jabłkiem_wm

Składniki na około 5 placków:

1 szklanka mąki kasztanowej

1/2 gruszki

1/4 jabłka

1/4 łyżeczki cynamonu

1/2 szklanki wody

5 łyżek płatków z quinoa/owsianych(lekkko zmielonych) lub trochę więcej mąki

olej kokosowy/masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

 Jabłko i gruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy mąkę, cynamon, płatki i dolewamy wodę by uzyskać dosyć gęste ciasto. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię nakładamy po łyżce ciasta i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami.


Dodaj komentarz