Sałatka z czarną soczewicą i dynią


Ja wiem, że jesień to nie jest czas na zielone sałatki, ale taki pyszny, ekologiczny musztardowiec aż prosił się o zjedzenie w tej postaci. I choć dynia jest warzywem wychładzającym, to soczewica jest już obojętna, a cynamon i masło klarowane są pokarmami rozgrzewającymi, więc myślę, że ogólny bilans tej sałatki jest dodatni. Wspaniała soczewica beluga i cudowny dressing na wodzie po kiszeniu papryki- ummmm… Jeśli jeszcze nie obrzydła Wam dynia to koniecznie spróbujcie.

sałatka z musztardowcem, dynią i czarną soczewicą_wm

Składniki:

1 garść liści musztardowca lub rukoli lub innej ulubionej sałaty

4 łyżki ugotowanej czarnej soczewicy

3 łyżki miąższu z pieczonej dyni ( u mnie Muscat)

szczypta cynamonu

1 łyżeczka masła klarowanego/oleju kokoswego

pestki dyni

Sos:

1 łyżka wody z kiszenia papryki (lub ogórków)

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka łagodnej musztardy

pieprz

sól

Przygotowanie:

Miąższ z pieczonej dyni przesmażamy na maśle/oleju z dodatkiem cynamonu. Na talerzu układamy liście musztardowca/sałaty, dynię, soczewicę i pestki dyni. Składniki na dressing łączymy ze sobą i polewamy sałatkę.


Dodaj komentarz