Ziemniaki po chłopsku


W końcu udało mi się zrobić zdjęcie jednemu z moich ulubionych jesienno-zimowych dań czyli ziemniakom po chłopsku. W mojej, oczywiście wegetariańskiej wersji. W końcu, bo robię je często od kilku lat od jesieni aż do wiosny i zawsze znikają zbyt szybko by zdążyć je sfotografować. To bardzo skromne i proste danie, ale z pewnością zachwyci każdego! Można je wcinać z surówkami, jajem sadzonym, a mężowi czasem podaję z grillowaną kiełbaską. Najlepiej smakuje, gdy przyrządzamy je ze świeżo ugotowanych ziemniaków, ale jeśli macie nadmiar z poprzedniego dnia możecie je w ten sposób wykorzystać.

ziemniaki po chłopsku_wm

Składniki:

1 duża czerwona cebula

1 duża biała cebula

8 średnich ugotowanych ziemniaków

2 garście jarmużu

pieprz

sól

olej kokosowy/masło klarowane

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w pióra i smażymy aż zmięknie (można od razu dodać sól i pieprz). Listki jarmużu obrywamy ze zgrubiałych łodyżek, zalewamy wrzątkiem, a następnie odcedzamy. Do cebuli dodajemy jarmuż, smażymy około 1 minuty, a następnie wrzucamy ugotowane ziemniaki, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i gotowe!


Dodaj komentarz