Gryczane krakersy pomidorowe


Święta, święta i … Sylwester! Ci co wybierają się na bale pewnie już przebierają nogami, a Ci co przygotowują domówkę rozmyślają właśnie nad imprezowym menu! Ja jako młoda mama karmiąca piersią Sylwestra spędzam oczywiście w domu i także wymyślam już sylwestrowe menu. Na Sylwestra oczywiście najlepiej sprawdzi się tak zwane „finger foods” czyli przekąski na jeden kęs. Na moim stole na pewno nie zabraknie pomidorowych krakersów, które niedawno stworzyłam. Zakochałam się w nich po uszy! Będą smakowały wybornie z czosnkowym dipem z awokado lub po prostu solo. Są chrupiące, bardzo aromatyczne i oczywiście bezglutenowe. Pycha!

gryczane krakersy pomidorowe_wm

Gryczane krakersy pomidorowe

1 szklanka passaty pomidorowej

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka suszonej bazylii

3 łyżki miękkiego masła klarowanego

½ łyżeczki mielonej kozieradki

1/3 łyżeczki słodkiej papryki

1 szklanka mąki gryczanej

Przygotowanie:

Składniki suche łączymy z mokrymi i za pomocą łyżki wyrabiamy gładkie ciasto. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsmarowujemy cienko ciasto. Wierzch można dodatkowo posypać grubo mieloną solą. Pieczemy około 16-20 minut w 180 stopniach  (w zależności od grubości) uważając by się nie spaliły. Krakersy powinny być chrupiące. Po upieczeniu ciasto można pokroić lub jeśli mocno się spiecze połamać na kawałki. Smakują wspaniale z przeróżnymi pastami i dipami.


Dodaj komentarz