Omletowe roladki z czarną soczewicą i cebulką


Jutro Sylwester dlatego wrzucam szybko kolejny, imprezowy przepis na oryginalną przekąskę. Przepyszne roladki z omletów z aromatycznym czosnkiem niedźwiedzim faszerowane czarną soczewicą i smażoną cebulką. Bardzo smaczna przekąska. Nawet mój mięsożerny mąż stwierdził, że są pyszne! Czarna soczewica fajnie kontrastuje z omletem przez co danie jest nie tylko smakowite, ale też bardzo ładnie wygląda. Taką przekąskę można podać zarówno na ciepło jak i na zimno. Będzie się dobrze komponować z ciepłym barszczem oraz zimną sałatką.

roladki z omletu i czarnej soczewicy_wm

Składniki na 12-15 roladek:

2 szklanki ugotowanej czarnej soczewicy

1 średnia cebula

masło klarowane

6 jajek

1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego

pieprz

sól kłodawska

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle klarowanym aż zmięknie. Soczewicę blendujemy z usmażoną cebulką na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Jaja wybijamy do miseczki,dodajemy czosnek niedźwiedzi,  rozkłócamy i smażymy cienkie omlety (ja smażyłam partiami na małej patelni). Na gotowe omlety nakładamy farsz z soczewicy i zwijamy jak naleśnika. Kroimy na około 2-centymetrowe roladki. Podajemy na ciepło lub na zimno.


Dodaj komentarz