Piernikowe brownie z wytłoczyn


Piernikowe brownie to nie ciasto dla łasuchów uwielbiających słodycze. To idealne ciasto dla miłośników gorzkiej czekolady, bo jest bardzo mało słodkie, mokre, ciężkie i zbite, a jednocześnie tak lekkie, że można zjeść całe na raz. Przyprawa piernikowa i cynamon dodają korzennego smaku, ale jest on wyczuwalny raczej subtelnie i nie nachalnie. Ciasto jest tak pyszne, że musicie go sami spróbować by zrozumieć mój zachwyt.

Przepis na piernikobrownie powstał spontanicznie, bo nie chciałam wyrzucać wytłoczyn po moim ukochanym marchewkowym soku. Wiele razy już się przekonałam, że dania w duchu „zero waste” są najpyszniejsze.

krajanka piernikowa bez glutenu_wm

Składniki na podłużną foremkę (długą keksówkę):

3/4 szklanki wytłoczyn marchewkowych (lub marchewki startej na tarce o małych oczkach)

1 szklanka mąki gryczanej

1/2 szklanki mąki kokosowej

1/2 łyżeczki cynamonu

1 łyżka przyprawy piernikowej najlepiej domowej

3 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżka cukru muscovado (lub więcej trzcinowego)

2 łyżki oleju kokosowego

sok z 1 pomarańczy

150 g gorzkiej czekolady (70 % najlepiej bez lecytyny sojowej)

1 szklanka wody

Przygotowanie:

Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy 100 g gorzkiej czekolady. Podgrzewamy aż ta się rozpuści i powstanie jednolita masa. Do suchych składników dodajemy olej kokosowy, rozpuszczoną czekoladę, wytłoczyny oraz sok z 1/2 pomarańczy. Dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch polewamy sokiem z 1/2 pomarańczy. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Pozostałą czekoladę rozpuszczamy i polewamy nią wierzch upieczonego ciasta. Ciasto przechowujemy w lodówce.


Dodaj komentarz