Sałatka z buraków z żurawiną i orzechami


Buraki w grudniu królują na stołach, nie tylko w święta. Można je jeść pieczone, gotowane, kiszone, na ciepło, na zimno. Są doskonałe w zupach, sałatkach, a nawet ciastach. To bomba witaminowa, dlatego jem je bardzo często. Na moim świątecznym stole na pewno nie zabraknie też buraków w różnej postaci. Jednym z buraczanych dań będzie ta oto sałatka z orzechami i żurawiną. Słodka dzięki burakom i żurawinie, ostro-kwaśna dzięki dressingowi i do tego chrupiące orzechy! Pycha!

sałatka z buraczków z żurawiną i orzechami_wm

Składniki:

3 ugotowane (w skórce) lub upieczone buraki

2 garście żurawiny

1 garść orzechów włoskich

1/2 pęczka natki pietruszki

mały kawałek pora (biała część)

1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie- podkręcają smak i są zdrowe)

pieprz

sól kłodawska

Sos:

4 łyżki oleju/oliwy (użyłam ryżowego)

2 łyżeczki musztardy

1 łyżeczka chrzanu z dobrym składem

2 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie:

Buraki obieramy i kroimy na nieduże słupki, por w paski, pietruszkę i orzechy siekamy. Dodajemy żurawinę i płatki drożdżowe. Składniki na sos dokładnie łączymy ze sobą i zalewamy sałatkę. Doprawiamy solą i pieprzem.


Dodaj komentarz