Sałatka z czerwonej fasoli i pomarańczy


Wiem, że w wielu domach tradycja to tradycja i w święta na stole lądują tylko dania, na które przepisy przekazuje się z pokolenia na pokolenie. Sama nie wyobrażam sobie świąt bez pierogów z kapustą i grzybami czy bigosu.W mojej rodzinie jest wiele tradycyjnych dań, ale zarówno ja, jak i moja siostra lubimy co roku wymyślić coś nowego. I choć osobiście wolę menu wielkanocne niż bożonarodzeniowe to staram się tak samo mocno zabłysnąć jakimś smacznym daniem. I o ile Wigilia jest faktycznie mocno tradycyjna, to w pozostałe dni świąteczne można zaszaleć na przykład z ciekawą sałatką z fasoli i pomarańczy z lekkim, nieco pikantnym dressingiem.

wegańska sałatka z czerwonej fasoli i pomarańczy_wm

Składniki na 2 porcje:

3-4 garście ugotowanej czerwonej fasoli

1/2 dużej pomarańczy

1/2 małej czerwonej cebuli

1 garść orzechów włoskich

kilka gałązek świeżego tymianku

Dressing:

2 łyżki oliwy

1 łyżka soku z pomarańczy

szczypta ostrej papryki

1 łyżeczka syropu z agawy lub płynnego miodu

1 łyżeczka ziarnistej musztardy

pieprz

sól kłodawska

Przygotowanie:

Pomarańczę obieramy i kroimy na cienkie filety lub w grubą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy na cienkie plasterki lub w drobną kostkę. Na półmisku układamy fasolę, pomarańczę oraz cebulę. Posypujemy orzechami. Składniki na dressing łączymy ze sobą i polewamy sałatkę. Dekorujemy świeżym tymiankiem.


Dodaj komentarz