Chlebek z niebieskiej kaszy kukurydzianej


Testując produkty marki bluecorn bardziej sceptycznie podchodziłam do kaszy, bo z mąki to wiadomo można upiec ciasto, chleb, naleśniki czy zrobić tacos, ale co z kaszą? Okazuje się, że kasza nie taka straszna! Oprócz klasycznej polenty możemy na przykład upiec z niej cienkie pieczywo, które będzie idealne do wszelkiego typu past czy dipów, ale także będzie można z niego przygotować klasyczną kanapeczkę. Fioletowy chlebek jest bajecznie prosty w przygotowaniu, zawiera bardzo dużo antyoksydantów i witamin i z pewnością zachwyci swym kolorem nie tylko maluchy. Delikatnie chrupiący, o ciekawym smaku i aromacie. Podany na ciepło prosto z piekarnika z odrobiną masła smakuje obłędnie. Bo któż z nas nie lubi ciepłego pieczywa?

chlebek z niebieskiej kukurydzy_wm

Składniki:

1 szklanka kaszy kukurydzianej bluecorn

1/2 łyżeczki tymianku lub innej ulubionej przyprawy

szczypta soli

woda

Przygotowanie:

Kaszę zalać wodą do poziomu pół centymetra nad jej powierzchnią. Odstawić na noc. Rano dodać sól i tymianek. Wymieszać i wylać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać.  Piec 10-12 minut w 200 stopniach. Najlepiej smakuje świeży, ale można go przechować zawijając w ściereczkę i przed podaniem podgrzać w piekarniku lub tosterze.


Dodaj komentarz