Jajka zapiekane w warzywach


Jajka to podstawowy produkt w mojej lodówce. W tym tygodniu z powodu imprezy roczkowej Dalii padł rekord, bo przerobiłam prawie 100 jajek w 7 dni! Normalnie zjadamy około 50 jajek tygodniowo. Cała nasza rodzina uwielbia jajka i to w każdej postaci. Osobiście uważam, że są one bardzo ważne w diecie bezmięsnej, gdyż jest to czyste białko i tłuszcz, bez dużej ilości węgli jak to jest w przypadku białek roślinnych np.  strączków, co dla osób walczących o szczupłą sylwetkę jest bardzo ważne. A ponieważ zjadamy ich tak dużo muszę co chwilę wymyślać nowe dania, bo przecież ile można jeść jajecznicę czy omlety? Pieczone warzywa zapiekane z jajkami, posypane orzechami i migdałami z dodatkiem płatków drożdżowych to posiłek pełen wartości odżywczych. W dodatku jest to uniwersalne danie, które można serwować na śniadanie, obiad lub kolację.

jaja zapiekane w warzywach szakszuka warzywna_wm

Składniki na 3-4 porcje:

1 łodyga brokułu

1/2 dużego selera

1 duża marchewka

1 łyżeczka tymianku

1 łyżka masła klarowanego

szczypta słodkiej papryki

szczypta mielonej kozieradki

5 jaj

1 łyżka orzechów laskowych

1 łyżka migdałów

szczypta płatków drożdżowych

natka kolendry bądź pietruszki

pieprz

sól

Przygotowanie: 

Łodygę brokuła, seler i marchew obieramy i kroimy w grubą kostkę. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy masło klarowane i posypujemy przyprawami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 25 minut. następnie zmniejszamy temperaturę do ok. 160 wbijamy na warzywa jajka i zapiekamy tak by białka się ścięły, a żółtka pozostały płynne. Orzechy i migdały mielimy w młynku i posypujemy nimi zapieczone jaja. Całość oprószamy jeszcze pieprzem, solą i szczyptą płatków drożdżowych. Posypujemy zieloną natką.


Dodaj komentarz