Kalafior zapiekany z gruszką i czerwoną cebulą


Wiem, że styczeń to nie miesiąc „kalafiorowy”, ale już mi się przejadła marchewka, pietruszka i buraki, dlatego wyłamuję się trochę z sezonowości jedzenia i proponuję Wam słodki, pieczony kalafior. Zarówno marynata, gruszka jak i cebula dodają mu słodyczy, przyprawy aromatu, a posypka orzechowa wartości odżywczych. Lekkie, pyszne danie na zimową chandrę dla tęskniących za zielenią na talerzu. Smacznego!

Kalafior zapiekany z gruszką i cebulą_wm

Składniki na 1-2 porcje:

1/2 dużego kalafiora + kilka liści jeśli ma ładne

2 małe czerwone cebule

1/2 gruszki

2 łyżki syropu z agawy

1/2 łyżeczki curry

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

szczypta ostrej papryki

1/2 łyżeczki tymianku

1 łyżka masła klarowanego/ oleju kokosowego

2 łyżki wody

sól

Do posypania po upieczeniu: mielone migdały i posiekany koperek

Przygotowanie:

Kalafiora dzielimy na różyczki, gruszkę obieramy i kroimy na duże kawałki, cebulę kroimy na ćwiartki. W misce umieszczamy przyprawy, syrop z agawy, dwie łyżki wody i masło klarowane lub olej kokosowy i dokładnie mieszamy. Następnie do marynaty wrzucamy warzywa i gruszkę, mieszamy by marynata dobrze oblepiła warzywa. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem około 30-35 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu posypujemy mielonymi migdałami wymieszanymi z posiekanym koperkiem.


Dodaj komentarz