Tacos z niebieskiej kukurydzy


Mniej więcej dwa lata temu przestałam jeść kukurydzę ze względu na to, że 90 % jej upraw to GMO. Jakiś czas temu jednak dowiedziałam się, że pojawiła się na rynku nowa mąka z niebieskiej kukurydzy wolnej od GMO w dodatku bogata w antyoksydanty. Chciałam spróbować, bo kukurydza jest bardzo wdzięcznym zbożem jeśli chodzi o wszelkiego typu placki, chlebki czy tortille, co akurat dla osób będących na diecie bezglutenowej ma duże znaczenie. Tęskniłam bardzo za tortillą. Sto lat jej nie jadłam więc to była pierwsza rzecz, o której pomyślałam, gdy miałam już mąkę. Stwierdziłam, że niebieskie tortille muszą mieć kolorową oprawę, więc zrobiłam do nich buraczkowe pesto i uprażyłam ciecierzycę, do tego trochę zieleniny i wyszła pyszna i piękna przekąska!

tacos z niebieskiej kukurydzy_wm

Składniki na ok. 12 sztuk wielkości dłoni:

200 g nixtamalizowanej mąki  z niebieskiej kukurydzy (bluecorn)

1 szklanka gorącej wody

szczypta soli

Pesto z buraka:

2 upieczone średnie buraki ( ok. 1h w 200-250 stopni)

1 duży ząbek czosnku

1 garść migdałów

1 łyżeczka płatków drożdżowych

ok. 1/2 szklanki oliwy

pieprz

sól

1 szklanka ugotowanej ciecierzycy

olej kokosowy/masło klarowane

szczypta ostrej i słodkiej papryki

szczypta kuminu

szczypta curry

pieprz

sól

awokado

ulubiona sałata ( u mnie musztardowiec)

do polania tahini wymieszane z sosem tamari

Przygotowanie:

Do mąki dodajemy sól, a następnie gorącą wodę. Zagniatamy ciasto uważając by się nie poparzyć. Z ciasta formujemy kule nieco większe niż orzechy włoskie i przykrywamy je folią lub umieszczamy w woreczku by nie wyschły. Rozgrzewamy żeliwną  lub inną patelnię. Każdą kulę ciasta rozwałkowujemy cienko (przez folię by się nie przykleiła do wałka). Jeśli chcemy uzyskać tortille równej wielkości i idealnie okrągłe można użyć miseczki do odgniecenia kształtu, a następnie odciąć nadmiar ciasta. Rozwałkowane tortille smażymy na suchej patelni z każdej strony około 40 s. Musza powstać charakterystyczne „bąbelki”. Składniki na pesto miksujemy w blenderze, doprawiamy solą i pieprzem. Ciecierzycę prażymy na patelni z dodatkiem przypraw i odrobiny tłuszczu. Na tortillach rozsmarowujemy pesto buraczkowe, nakładamy liść sałaty, uprażoną ciecierzycę, kawałek awokado i polewamy tahini wymieszanym z sosem tamari. Tortille najlepsze są zjadane na świeżo, ale można je przechować zawinięte w ściereczkę by nie wyschły.


Dodaj komentarz