Biszkoptowe serduszka z malinowym curdem na Walentynki


W środę Walentynki… święto bardzo kontrowersyjne, dla jednych komercyjne i sztuczne,  dla innych obowiązkowe w świątecznym kalendarzu. Ale nawet jeśli nie chcemy go obchodzić to ciężko od niego uciec. Ważne jest jednak by pamiętać, że kochać powinniśmy się przez cały rok.

Miłość okazywać można na wiele sposobów chociażby rozpieszczając kulinarnie.  I ja ten sposób bardzo lubię. Zatem przygotowałam dla swojej drugiej połówki( i dla siebie oczywiście, bo uwielbiam wszelkie curdy) przepyszny biszkopt z malinowym curdem. Dla bardziej walentynkowego efektu wlałam do biszkoptu trochę soku z buraka przez co zyskał delikatnie różowy odcień (można to pominąć), a ciasto wykroiłam foremką do ciastek w kształcie serca. Delikatne, lekkie ciasto bez cukru, glutenu i mleka. Znika w ekspresowym tempie.

przepis na walentynki serduszka bezglutenowy biszkopt z malinowym kremem_wm

Przepis na mniejszą prostokątną blachę:

Biszkopt:

5 jaj

4 łyżki erytrolu

1/2 szklanki bezglutenowej mąki owsianej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

5 łyżek soku z buraka

Malinowy curd:

300 g mrożonych malin

2 jaja

3 żółtka

3 łyżki masła klarowanego

5 łyżek erytrolu

Do dekoracji można użyć suszonych malin zmielonych w młynku, ich kwasowość idealnie komponuje się z ciastem.

Przygotowanie:

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo erytrol. Gdy piana będzie sztywna zmniejszamy obroty robota i dodajemy po jednym żółtku, sok z buraka, a na koniec mąkę i delikatnie i krótko mieszamy. Gotową masę wylewamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 160 stopniach.

Maliny rozmrażamy, a następnie przecieramy przez sito by pozbyć się pestek. W rondelku umieszczamy jaja, żółtka oraz erytrol i wszystko dokładnie ubijamy za pomocą trzepaczki. Garnek stawiamy na najmniejszym palniku i na minimalnym płomieniu podgrzewamy masę cały czas mieszając trzepaczką, gdy masa się podgrzeje dodajemy masło klarowane oraz przetarte maliny. Gotujemy cały czas mieszając aż uzyskamy krem gęstości budyniu.

Biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół. Nasączamy obficie wodą z odrobiną soku z malin lub cytryny. Wykładamy połowę porcji kremu i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Wierzch również nasączamy i nakładamy krem. Gotowy biszkopt musi się schłodzić i nasiąknąć najlepiej przez noc.  Przed podaniem za pomocą foremek do ciastek można wykroić biszkoptowe serduszka. Najłatwiej jest , gdy wcześniej pokroimy ciasto na kwadraty wielkości foremek, a następnie wciśniemy je w ciasto i delikatnie wyciskając ciasto od spodu wyjmiemy gotowe serduszka.


Dodaj komentarz