Cynamonowy chrust lany bez glutenu i nabiału


Za kilka dni Tłusty Czwartek czyli dzień pączkowo-faworkowego obżarstwa. Jest to nasza tradycja dlatego nie warto się wyłamywać. Sama kupnych pączków nie jadłam przez kilka ostatnich lat, ale za to zawsze znajdziecie u mnie jakąś zdrowszą wersję tłustoczwartkowych wypieków. W tym roku postawiłam na chrust, chrust lany i to wegański! Bez glutenu, masła, jajek i cukru. I mimo, że „bez wszystkiego” to jest naprawdę pyszny. Chrupiący i baaaardzo cynamonowy, a do tego banalnie prosty w wykonaniu.

chrust lany bez glutenu bez nabiału_wm

Składniki:

2 szklanki mąki z ciecierzycy

1 szklanka wody

 1 łyżeczka cynamonu

3 łyżki mleka kokosowego

4 łyżki erytrolu + do obsypania

do smażenia olej kokosowy/ masło klarowane

Przygotowanie:

Mąkę z ciecierzycy dokładnie łączymy z wodą by nie było  grudek. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia dodajemy cynamon, erytrol, mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. W rondelku rozgrzewamy olej kokosowy lub masło, łyżką lejemy dowolne kształty na rozgrzany olej. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Gotowy chrust wyciągamy i odsączamy na ręczniku papierowym i obsypujemy erytrolem.


Dodaj komentarz