Niebieski makaron ze szpinakiem


Macierzyństwo jest wielkim wyzwaniem… także kulinarnym. Codziennie, kilkukrotnie trzeba dać dziecku jeść i najlepiej, żeby codziennie było to coś innego i koniecznie zdrowego! I choć ze zdrowym gotowaniem nie mam problemu to czasami brakuje mi pomysłów. Cudownym odkryciem okazała się jednak niebieska kukurydza, którą ratuję się w kryzysowych sytuacjach. Z niej zawsze można wyczarować oryginalny, pełen koloru i zdrowia posiłek. Niebieski makaron ze szpinakiem, jajkiem i orzechami to zbilansowane, zdrowe danie idealne na obiad czy kolację, choć można tak jak ja podać je też na śniadanie.

makaron z niebieskiej kukurydzy_wm

Składniki na dwie porcje:
Makaron:
150 g mąki z niebieskiej kukurydzy
150 ml gorącej wody
2 łyżki oliwy
szczypta soli
Do podania:
2 jajka ugotowane na twardo
1 ząbek czosnku
2 garście szpinaku
1 garść orzechów włoskich
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżeczka masła klarowanego
dobrej jakości oliwa z oliwek
pieprz
sól
Przygotowanie:
Składniki na makaron łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy cienko i tniemy je w cienkie paski (tagliatelle). W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Na wrzątek wrzucamy delikatnie makaron. Wyciągamy, gdy wypłynie na wierzch, płuczemy zimną wodą.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smażymy chwilę aż zacznie intensywnie pachnieć. Dodajemy szpinak, pieprz, sól i rozdrobnione żółtko ugotowane na twardo, przesmażamy. Makaron rozdzielamy na porcje,  na wierzchu układamy duszony szpinak, ćwiartki jajka i posypujemy drobno posiekanymi bądź zmielonymi orzechami oraz natką pietruszki. Całość polewamy oliwą.


Dodaj komentarz