Cytrynowy bezsernik


Mama zapowiedziała się z wizytą wypadało więc przygotować coś słodkiego do kawy. Postawiłam na szybkie ciasto kokosowe bez użycia miksera. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Miało to być lekkie ciasto kokosowe, a wyszedł przepyszny bezsernik o cudownej cytrynowej nucie. Powiedziałam mamie, że upiekłam dla niej sernik, posmakowała i powiedziała, że bardzo dobry,  zdziwiła się bardzo, że nie ma w nim sera. Ciasto powstało przypadkiem i bardzo się z tego cieszę, bo tęskniłam strasznie za sernikiem i na pewno przygotuję je na święta, bo to prawdziwa petarda!

bezsernik cytrynowy 2_wm

Składniki na krótką keksówkę:

5 jajek

4 łyżki erytrolu (jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta dodaj więcej)

sok i skórka otarta z 1 cytryny

1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego

250 ml mleka kokosowego (używam Real thai w kartoniku, nie w puszce)

1 łyżka mielonego maku

1 szklanka przesianej mąki kokosowej

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W misce rozkłócamy jajka rózgą, dodajemy do nich erytrol i pozostałe składniki-najpierw płynne, na końcu suche. Dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 55 minut. Jeśli chcecie upiec ciasto w innej foremce zdecydowanie skróćcie czas pieczenia by ciasto nie było suche. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.


2 comments

Odpowiedz na „AniaAnuluj pisanie odpowiedzi