Jajka faszerowane w skorupkach z musztardą i jarmużem


Każdy dzień jest inny, przynosi nowe doświadczenia i emocje. Przy małym dziecku czas płynie zdecydowanie szybciej i czasami skrzętnie przygotowany plan działania trudno jest wdrożyć w życie. I tak jest z moimi wielkanocnymi przepisami w tym roku. Zaplanowałam sobie kilka rzeczy, ale zwyczajnie nie mam siły siedzieć po nocach, dlatego nie wiem ile przepisów uda mi się opublikować na blogu. Póki co mam dla Was przepis na moje ulubione jajka faszerowane podawane w skorupkach. Bardzo lubię ten sposób przygotowywania jajek za to, że dosłownie rozpływają się w ustach.  Dodatek musztardy nadaje im wyrazistego charakteru.

jajka faszerowane w skorupkach z musztardą i jarmużem_wm

Składniki:

6 jaj ugotowanych na twardo

1 garść sparzonego jarmużu

1 mała cebula

2 łyżeczki musztardy delikatesowej

1 łyżka płatków drożdżowych

masło klarowane

mąka (użyłam gryczanej)

pieprz

sól

Przygotowanie:

Jajka przekrawamy ostrym nożem wzdłuż na pół. Łyżeczką wyciągamy jajko ze skorupki i umieszczamy w misce. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na maśle klarowanym. Jarmuż drobno siekamy. Jajka rozcieramy widelcem, dodajemy podsmażoną cebulę, posiekany jarmuż, musztardę, płatki drożdżowe i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowaną masę wkładamy z powrotem do skorupek, obtaczamy w mące i smażymy na maśle klarowanym aż się przyrumienią. Podajemy na ciepło.


Dodaj komentarz