Pizza na spodzie z niebieskiej polenty


Postanowiliśmy z mężem, że ograniczymy zboża w naszej diecie. Głównie po to by obniżyć węglowodany i podwyższyć ilość spożywanego białka i tłuszczu. Odkąd pamiętam mój mąż męczył mnie o dietę optymalną, tylko dla niejedzących mięsa to trochę problematyczne.  Wprowadziliśmy więc rotację zbóż co 4 dni. Po takim kilkudniowym poście smakują znacznie lepiej! Warto też wtedy zastanowić się jakie zboże wybrać jeśli chcemy zjeść taki wysoce węglowodanowy posiłek. Ja dzisiaj postawiłam na niebieską kukurydzę  ze względu na jej moc odmładzającą, bo czego jak czego, ale antyoksydantów nigdy zbyt wiele<3

pizza z niebieskiej kukurydzy_wm

Składniki na spód o średnicy 28 cm:

1 szklanka kaszy kukurydzianej bluecorn

2,5 szklanki wody

szczypta soli

1 upieczony burak

2 małe czerwone cebule

1/2 czerwonej spiczastej papryki

1-2 łyżki masła klarowanego/oleju kokosowego

1/2 szklanki przecieru pomidorowego

1 ząbek czosnku

1/2 łyżeczki oregano

pieprz

sól

świeża bazylia

Przygotowanie:

Kaszę zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy około 8-10 minut od zagotowania często mieszając. Spód od tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy go masłem bądź olejem by polenta zbyt mocno do niego nie przywarła i rozsmarowujemy na nim ugotowaną kaszę. Tak przygotowany spód do pizzy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 40 minut. Po 15-20 minutach wyjmujemy spód od tortownicy i pieczemy na samej kratce by polenta się dobrze wysuszyła. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy na tłuszczu. Doprawiamy solą i pieprzem. Buraka również kroimy w kostkę. Przecier pomidorowy mieszamy z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, oregano, solą i pieprzem. Na upieczonym spodzie rozsmarowujemy sos pomidorowy i wykładamy warzywa. Pieczemy jeszcze około 10-15 minut by pizza była chrupiąca z zewnątrz. Środek pozostanie miękki chyba, że rozsmarujemy bardzo cienką warstwę polenty na większej powierzchni(krótszy czas pieczenia).


Dodaj komentarz