Sałatka jajeczna z rzeżuchą i chrzanem


Moja babcia każdej Wielkanocy serwuje sałatkę z grubo siekanych jajek, białej kiełbasy i chrzanu. Nigdy jej nie jadłam, bo kiedyś nie cierpiałam chrzanu, a potem jak już się z nim polubiłam to przestałam jeść mięso. Jednak jak ktoś kazałby mi wymienić dania kojarzące się z Wielkanocą w mojej rodzinie to na pewno wymieniłabym między innymi tę sałatkę. W tym roku przygotowałam jej wegetariańską wersję, prostą i pyszną. Jeśli nie będziecie mieli pomysłu na wykorzystanie nadmiaru pisanek, to polecam przerobić je właśnie na tę sałatkę.

sałatka jajeczna z rzeżuchą i chrzanem_wm

Składniki:

5 jajek ugotowanych na twardo

1 mała czerwona cebula

1 garść rzeżuchy

2 łyżki oliwy z oliwek najlepiej niefiltrowanej

2 łyżeczki chrzanu (bez mleka w składzie)-mój był dosyć łagodny

1 łyżeczka soku z cytryny

pieprz

sól

Przygotowanie:

Jajka kroim w dużą kostkę, cebulę w pióra. Rzeżuchę grubo siekamy. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i chrzanem, dodajemy do sałatki, doprawiamy solą i pieprzem.


Dodaj komentarz