Sałatka z mango i papryki


Moje ukochane święta wielkanocne tuż tuż, więc spieszę z pomysłami na oryginalne dania. Lekkie sałatki i jajka na milion sposobów to jest to, co lubię najbardziej, dlatego już na samą myśl o świątecznym śniadaniu przebieram nogami. Wielkanocny stół musi być pyszny i kolorowy, w co idealnie wpasowuje się sałatka z mango. Jest soczysta, lekka i idealnie komponuje się z rzeżuchą, jajkami, a nawet chrzanem. Można ją podać także jako surówkę do obiadu (mój mąż zjadł ją do mięsa i był zadowolony). Najlepiej przygotować ją tuż przed śniadaniem i zjeść tego samego dnia, by nie straciła smaku i chrupkości.

sałatka z mango i papryki_wm

Składniki:

1 spiczasta czerwona papryka (jest słodsza od zwykłej papryki i lepiej tu pasuje)

1 dojrzałe mango

1/2 pęczka koperku

1 szalotka

2 łyżki wody z kiszonej papryki (opcjonalnie łyżka soku z cytryny lub octu winnego)

1 łyżka oliwy

1/2 łyżeczki sumaku

pieprz

sól

Przygotowanie:

Wszystko drobno siekamy, dodajemy przyprawy, mieszamy  i gotowe.


Dodaj komentarz