Twarożek z migdałów z pokrzywą i kurdybankiem


Czasami na diecie bezmlecznej wraca tęsknota za twarożkiem. Szczególnie teraz.  Wiosenny twarożek z rzodkiewką czy szczypiorkiem to jest to, na co czeka się całą zimę. Twarożek z migdałów jest dobrym substytutem tego przysmaku. A ponieważ rozpoczął się sezon na pokrzywę, która jest prawdziwą bombą witaminową polecam Wam właśnie ten dodatek. ‚Twarożek’ jest delikatny i pyszny.

wegański twarożek migdałowy z pokrzywą i kurdybankiem_wm

Składniki:

90 g całych migdałów

2 łyżki oliwy najlepiej niefiltrowanej

3 łyżki wody

2 garście liści pokrzywy

1 kłącze bluszczyka kurdybanka

1 łyżeczka płatków drożdżowych

pieprz

sól

Przygotowanie:

Migdały zalewamy przefiltrowaną wodą i odstawiamy na noc. Rano je odcedzamy. Pokrzywę zalewamy wrzątkiem i odcedzamy. Sparzoną pokrzywę i liście kurdybanka drobno siekamy. W pojemniku blendera umieszczamy namoczone migdały, kurdybanka, pokrzywę, oliwę, wodę i płatki drożdżowe. Wszystko blendujemy. Doprawiamy twarożek solą i pieprzem.


Dodaj komentarz