Bataty pieczone z porem i pokrzywą


Dodaję pokrzywy do wszystkiego, a ciągle mam ich spory zapas w lodówce. Bardzo się cieszę, że mama zaopatrzyła mnie tak porządnie. Obiecałam Wam przecież, że będą przepisy z pokrzywą. Tym razem również proste i szybkie danie, ale naprawdę pełne smaku! Chrupiąca pokrzywa, mięsiste bataty i słodki, smażony por- to bardzo dobra kompozycja.

Bataty pieczone z porem i pokrzywą_wm

Składniki:

1 średni batat

1 por (biała część)

4 garście listków pokrzywy

masło klarowane/olej kokosowy

1/3 łyżeczki rozmarynu

pieprz

sól

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Batata obieramy, kroimy na ćwiartki i smarujemy dokładnie masłem klarowanym/olejem, oprószamy solą i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane/olej i smażymy pokrojonego w plastry pora. Następnie dodajemy rozmaryn, liście pokrzywy oraz doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę smażymy. Smażonego pora wykładamy na bataty i pieczemy około 25-30 minut aż bataty będą miękkie.


Dodaj komentarz