Frittata z pokrzywą i szpinakiem


Różne ważne sprawy sprawiły, że w kwietniu praktycznie mnie tutaj nie było. Przepraszam!Na szczęście już jestem i ogłaszam maj miesiącem pokrzywy, szparagów, botwinki i rabarbaru! Mam już kilka przepisów, które czekają na swoją kolej. Zaczynam od frittaty z pokrzywą. Prostego i pysznego dania na śniadanie, lunch czy kolację. Można ją zabrać ze sobą na dłuższy spacer czy piknik. Smażona pokrzywa jest przepyszna i nadaje frittacie naprawdę dobrego smaku. Samej pokrzywy chyba zachwalać nie trzeba. :)  Jedzmy ją na zdrowie, póki młoda!

fritata z pokrzywą, szpinakiem i szczypiorkiem_wm

Składniki:

masło klarowane

5 jaj

3 garście listków pokrzywy

1 garść liści szpinaku

1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie)

1/2 pęczka szczypiorku

pieprz

sól

Przygotowanie:

Na patelni żeliwnej (użyłam najmniejszego rozmiaru) rozpuszczamy masło, dodajemy pokrzywę i szpinak, chwilę smażymy. Następnie dodajemy płatki drożdżowe, pieprz, sól, zalewamy rozkłóconymi jajkami i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem . Smażymy aż jajka na dole się zetną, a następnie patelnię wkładamy do piekarnika pod górną grzałkę (grill-180 stopni) i pieczemy około 5-8 minut.


Dodaj komentarz