Markizy z niebieskiej kukurydzy


Dzień dziecka już za chwilę więc pewnie przyda się przepis na coś słodkiego bez dodatku cukru. Moja córeczka jest jeszcze malutka i nie dostaje takich łakoci, choć czasami skubnie jakieś moje ciacho czy deser bez zakazanych składników. A najbardziej na świecie lubi skubać, gdy robię zdjęcia, dlatego to dla mnie prawdziwe wyzwanie. Po sesji tych ciastek musiałam wstawić dodatkowe pranie, bo daktylowy mus był dosłownie wszędzie! Ale dziecko było szczęśliwe i to najważniejsze! I tego życzę wszystkim dzieciom!

bezglutenowe markizy ciasteczka kruche kukurydziane bez cukru_wm

Składniki na 13 -14 ciasteczek:

1 i 1/2 szklanki mąki z niebieskiej kukurydzy (bluecorn.pl)

1 szklanka suszonych daktyli

3 łyżki miękkiego masła klarowanego (można zastąpić olejem kokosowym)

szczypta soli (opcjonalnie)

Nadzienie:

1 szklanka suszonych daktyli

1 łyżka karobu

szczypta soli (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, aż zmiękną. Następnie odcedzamy i blendujemy na gładko. Mąkę masło i połowę zblendowanych daktyli zagniatamy i schładzamy w lodówce. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego za pomocą foremki lub kieliszka kółka. Wycięte ciastka przekładamy (ja używam do tego szerokiego noża) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 13 minut. Zostawiamy do wystygnięcia. Do reszty daktyli dodajemy karob i szczyptę soli. Na każde ciastko nakładamy po łyżeczce nadzienia i przykrywamy drugim ciastkiem.


Dodaj komentarz