Mini tarty ze szparagami

 


Białe szparagi to moja wielka miłość, ale tylko o tej porze roku:). Nie mrożę ich, nie robię zapasów, ale w sezonie zawsze objadam się nimi aż do znudzenia. Jadam też zielone, najczęściej na surowo, ale białe lubię trochę bardziej. Wykorzystałam je do zrobienia pysznych, kremowych i bardzo delikatnych mini tart. Bez glutenu, masła czy sera, a mimo to masa jest zwarta i kremowa. Bardzo proste składniki, a naprawdę smaczne i efektowne danie.

bezglutenowe mini tarty ze szparagami_wm

 

Składniki na 2 tarty o średnicy 13 cm:

2 pęczki białych szparagów

1 pęczek koperku

2 łyżki płatków drożdżowych

2 jaja

pieprz

sól

Ciasto:

150 g mąki gryczanej

40 g oleju kokosowego (o stałej konsystencji, około 2 łyżek)

szczypta soli

3 łyżki wody

Przygotowanie:

Składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Formy na tartę smarujemy olejem kokosowym i wyklejamy ciastem. Spód do tarty nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.

Szparagi myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Ja odkroiłam główki by udekorować nimi wierzch tarty. Następnie szparagi gotujemy. Końcówki szparagów dodałam pod koniec gotowania by się nie rozpadły. Ugotowane szparagi (bez główek) blendujemy na mus. Dodajemy płatki drożdżowe, pieprz, sól i na koniec jaja oraz drobno posiekany koperek. Masę wylewamy na gotowe kruche ciasto, dekorujemy główkami szparagów i zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach.


Dodaj komentarz