Wegańska krajanka czekoladowa bez cukru i glutenu


Ostatnio na blogu samo zielsko, więc chyba czas na zdrowe słodkości. Zdrowe, bo bez cukru, glutenu i mleka. Szybkie, proste, z dosyć łatwo dostępnych składników i naprawdę pyszne. Wielką zaletą tejże krajanki jest to, że jest bardzo sycąca i naprawdę nie da się jej zjeść dużo na jeden raz. Góra dwie kostki :P A drugą zaletą jest to, że nie trzeba jej piec. A poza tym to bardzo fajnie jest mieć coś takiego w lodówce na czarną godzinę:)

batony czekoladowe bez cukru, glutenu, wegańskie,paleo słodycze_wm

Składniki na małą keksówkę:

1 szklanka suszonych daktyli

4 łyżki kako

1 łyżka karobu (opcjonalnie)

1 szklanka grubo mielonej mąki kokosowej ( ja do tego przepisu użyłam brązowej mąki kokosowej o cudownym karmelowym smaku i dużym przemiale – ze sklepu internetowego trzyziarna.pl)

niepełna szklanka płynnego oleju kokosowego

szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, by namokły. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia.  Gdy daktyle namokną, odcedzamy je i blendujemy na gładką masę. Mąkę kokosową mieszamy z 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego oraz 2/3 części zmiksowanych daktyli, dodajemy 2 łyżki kakao, cynamon i łyżkę karobu. Masę wykładamy na spód foremki i dobrze dociskamy. Resztę oleju kokosowego łączymy z 2 łyżkami kakao i pozostałą częścią daktyli oraz 2 łyżkami wody, dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita, lśniąca masa czekoladowa. Gotową czekoladą polewamy poprzednią masę i wsadzamy do lodówki. Gdy olej kokosowy dobrze zastygnie, krajanka jest gotowa. Kroimy ją na duże kostki i zjadamy. Przechowujemy oczywiście w lodówce.


Dodaj komentarz